Samenwerkingen: foodbox

Friandries

Friandries is niet zomaar een chocolaterie. “Wij brengen verandering in de traditionele chocolademarkt en laten mensen kennis maken met de veelzijdigheid van chocolade. Wij staan voor chocoladeproducten met een hoge kwaliteit, verse ingrediënten, pure smaken zonder onnodige toevoegingen.”

De producten van Friandries zijn ware kunstwerkjes. “We streven naar chocolade-art die een lust is voor het oog en waarvan het bijna zonde is om het op te eten. Bijna, want een ultieme chocolade-ervaring is immers niet compleet zonder ook te proeven.”

www.friandries.nl

Brouwerij de Blauwe IJsbeer

Brouwerij de Blauwe IJsbeer brouwt, onder leiding van Ap van Hees, speciaalbieren sinds 2012. De brouwerij is gestart in Nieuwpoort, maar inmiddels verhuisd naar Tilburg.  

Het eerste biertje dat de brouwerij uitbracht was de Weijsbeer, gevolgd door onder andere de Schotse IJsbeer, Mooi Weer IJsbeer en Uit Je Wak IJsbeer. De nieuwste 'ijsbeerpup' is de Kou Van Jou IJsbeer. In 2019 bracht de brouwerij een eerste limited edition uit: de Dubbele Schotse IJsbeer, 10 maanden gerijpt op Auchentoshan Scotch Single Malt whiskyvaten.  

Je kunt de Blauwe IJsbeer vaak vinden op een bierfestival, een streekmarkt of een proeverij in een horecabedrijf. Zo was de Blauwe IJsbeer afgelopen zomer ook te vinden op het Tilburgse bierfestival MOUT.  

www.brouwerijdeblauweijsbeer.nl

De Smaak van Hier

De Smaak van Hier is op de Piet van Meintjeshoeve in Heukelom ontstaan. Uit liefde voor de koeien en het boerenleven, gedreven door de wens op een verantwoorde manier te boeren vanuit boer Rob Denissen. Bij de Smaak van Hier doen ze het samen - dat is precies waarom wij ook met dit initiatief gestart zijn: samen iedereen een handje helpen!

De Smaak van Hier gaat voor een gezonde balans tussen ecologie en economie. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de hoeveelheid koeien op de beschikbare grond. Bovendien lopen de koeien zoveel mogelijk buiten in de Brabantse frisse lucht. Daarnaast genieten ze van de ruimte, het verse gras en de kruiden, die groeien en bloeien op de natuurlijke en onbespoten gronden. De dieren zijn gezond en sterk. Ze geven dagelijks melk waarvan De Smaak van Hier eerlijke zuivelproducten maakt, 100% natuurlijk!

www.desmaakvanhier.nl

De Buitenman

De Buitenman is een biologisch boerengoed in Lage Mierde, waar je kunt overnachten op de boerderij, eten en drinken in de herberg en boerderijproducten kunt kopen in de winkel. Op de Buitenman lopen varkens, koeien, kippen en schapen rond. Het motto van de Buitenman: “Wat de natuur zelf kan, hoeft de boer niet te doen.”

Varkens In Nood heeft de Buitenman de kwalificatie van vijfsterren-varkensboer toegekend. Deze kwalificatie krijgt een varkensboer alleen als er aan strenge eisen wordt voldaan: een varken moet o.a. permanent naar buiten kunnen, een natuurlijke uitloop hebben, veel ruimte en bij voorkeur ook een modderbad. Op dit moment zijn er slechts 37 vijfsterren-varkensboeren in Nederland, maar dit aantal neemt gelukkig toe.

In de winkel van de Buitenman kun je van alles kopen: groenten uit eigen moestuin, streekbiertjes en wijnen, brood, kaas, eieren en natuurlijk het vlees en de vleeswaren van eigen boerderij.

www.debuitenman.nl

Bikken & Bakken

Bikken & Bakken bestaat al sinds 1935: toen nog brood- en banketbakkerij J. van Riel – van Dijk, gevestigd aan de Hasseltraat in Tilburg. In 1988 maakte de huidige eigenaar, Jan van Riel, kleinzoon van de oprichter, zijn intrede in het familiebedrijf. Samen met zijn vrouw Conny van Riel-Kin gaf Jan ruim 22 jaar leiding aan bakkerij Jan van Riel in de Hasseltstraat. In de zomer van 2014 hakten Jan en Conny de knoop door en begonnen zij aan een langgekoesterd nieuw avontuur… aan de Piushaven!

Bikken & Bakken is gevestigd in het Falconpand. De bakkerij is door een grote glazen schuifdeur gescheiden van de winkel en lunchroom. Wanneer je plaatsneemt voor een ontbijtje, heerlijke lunch of een kopje koffie zit je dus praktisch in de bakkerij! “Bij ons draait alles om de beleving van de klant, ambacht en pure producten. Ons doel is om in een puur ambachtelijke omgeving een nieuwe beleving te creëren. Wij laten het ambachtelijk bakproces zien, ruiken en vooral proeven!”

www.bikkenenbakken.nl

Aspergeboerderij van Iersel

Aspergeboerderij van Iersel is een familiebedrijf, gelegen aan de Schoorstraat te Udenhout, aan de rand van de Loonse en Drunense duinen. In 1987 besloten Piet en Mieke om het eerste veld asperges aan te planten, waarbij de hele familie een handje meehielp. Intussen hebben Piet en Mieke een volwaardig middelgroot aspergebedrijf met 10 hectare asperges.

Voor Piet en Mieke zijn kwaliteit en duurzaam produceren erg belangrijk. Piet zit in het expertteam Schoon Water en is betrokken bij asperges telen met bijen. Daarnaast zijn ze lid van de Duinboeren en het Brabants Aspergegenootschap.

De boerderijwinkel is in de maanden april, mei en juni alle dagen geopend. Naast verse asperges verkopen Piet en Mieke geschilde asperges en alle toebehoren die een aspergemaaltijd tot een feestje maken. Hadden jullie al wel eens gehoord van aspergewijn bijvoorbeeld?

www.aspergeboerderijvaniersel.nl

De Schaepsdyck

Eeuwen geleden al speelden schapen een belangrijke rol in Brabant. Ze gaven melk, vlees, wol en begraasden de heiden. De vruchtbare zandgronden waren te danken aan hun mest. Het familiebedrijf de Schaepsdyck, onder leiding van Ruud en Coriene, is gelegen aan de Langenbergseweg in Gilze. De Schaepsdyck draagt bovenstaande doelen vanaf 2008 weer actief uit met hart voor hun dieren, de producten en de omgeving. Ze dragen de rijkdom van het vakmanschap uit en combineren kwaliteit en smaak met duurzaamheid en innovatie.

De schapen begrazen natuurgronden, de melk wordt gebruikt voor kaas en yoghurt en het vlees wordt geconsumeerd. De wol wordt gebruikt voor tal van doeleinden en de mest voor vruchtbare grond. Over circulair ondernemen gesproken!

www.schaepsdyck.nl